Falabella: fakta og information om racen

Falabella hesten er en unik og fascinerende hesterace, der er kendt for sin usædvanlige størrelse og imponerende historie. Disse miniatureheste stammer fra Argentina og har et helt specielt sted i hesteverdenen på grund af deres karakteristika, avl, anvendelse, pleje og træning.

Fakta om Falabella

Type Miniature horse
Oprindelse Argentina
Udbredelse Argentina, USA og Europa. Racen er ikke udbredt
Blod Varmblod
Farve Alle farver
Størrelse Maks 92 cm

 

Karaktertræk for Falabella

Egenskaber
Kæledyr, kørepony, ridepony til børn
Temperament Venligt sind, opmærksom, børnevenlig 

  

Oprindelse og Historie

Falabella hestens historie begynder i det 19. århundrede, i Argentina, hvor Juan Falabella, en italiensk indvandrer, startede arbejdet med at avle disse små heste. Han begyndte med at krydse lokale argentinske heste med små europæiske racer som Shetland ponyer, miniatyrheste og små spanske heste. Efter årtiers selektiv avl og omhyggeligt udvalg af de mindste individer, opnåede Falabella-familien det, de havde arbejdet så hårdt for - en ny hesterace med miniaturestørrelse. Denne race blev kendt som "Falabella Miniature Horse."

I dag er Falabella hesten stadig baseret på samme avlsprogram, der blev startet af Juan Falabella og hans efterkommere. Disse heste er anerkendt som verdens mindste hesterace og er eftertragtede over hele verden.

Karakteristika

Falabella heste er kendt for deres imponerende karakteristika, der adskiller dem fra andre hesteracer:

 • Størrelse: Disse heste måler normalt mellem 70 og 86 cm i skulderhøjde, hvilket gør dem til de mindste heste i verden.
 • Udseende: De har et elegant og harmonisk udseende, med velproportionerede kroppe og et raffineret hoved.
 • Farver: Falabella heste findes i forskellige farver, herunder sort, brun, grå, skimmel og palomino.
 • Personlighed: De er kendt for deres venlige og intelligente karakter. De er lette at træne og har en stærk forbindelse til deres ejere.

Avl og Gener

Avlen af Falabella heste kræver stor omhu og præcision. Selektiv avl er nøglen til at bevare racens miniaturestørrelse og karakteristika. For at opnå dette gennemfører opdrættere en streng selektion, hvor kun de mindste og mest raffinerede heste får lov til at avle. Dette har resulteret i, at Falabella hestene bevarer deres karakteristika gennem generationer.

Når det kommer til gener, har Falabella hestene en normal levealder på 25-35 år, hvilket er imponerende for heste af deres størrelse. De har færre sundhedsmæssige problemer i forhold til større racer og er generelt robuste og sunde.

Anvendelse og Arbejde

Selvom Falabella heste ikke er store nok til at bære voksne ryttere, har de mange anvendelsesmuligheder:

 • Kæledyr: Mange mennesker verden over holder Falabella heste som kæledyr på grund af deres venlige og imødekommende natur.
 • Terapiheste: De bruges i terapiprogrammer for personer med handicap og andre særlige behov på grund af deres tålmodighed og venlighed.
 • Udstillinger: Falabella heste deltager ofte i udstillinger på grund af deres æstetiske appel og sjældenhed.
 • Kørsel: De bruges også til træk i små vogne og vognkørsel.

Pleje og Træning

Pleje af Falabella heste kræver lignende tilgang som pleje af større hesteracer. Det inkluderer:

 • Fodring: De skal have en afbalanceret kost med høj kvalitet hø, græs og korn.
 • Hygiejne: Regelmæssig børstning og rengøring af hove er vigtig for at opretholde deres sundhed og udseende.
 • Dyrlægepleje: Regelmæssige veterinærtjek og vaccinationer er afgørende for at holde dem sunde.

Når det kommer til træning, er Falabella heste intelligente og ivrige efter at lære. De er velegnede til træning i grundlæggende lydighedskommandoer og kan også deltage i konkurrencer som dressur og springning.

Tilbage til blog