Forfangenhed hos Heste: Årsager, Symptomer og Behandling

Forfangenhed, også kendt som laminitis, er en alvorlig sygdom hos heste, der kan forårsage betydelige smerter og potentielt varige skader på hestens hove. Forfangenhed påvirker hovens laminae, de væv, der binder hovbenet til hovkapslen. Når disse væv bliver betændte, kan det føre til separation mellem hovbenet og hovkapslen, hvilket kan resultere i, at hovbenet roterer eller synker (se billedet nedenfor).

Årsager til Forfangenhed

Forfangenhed kan udløses af en række faktorer, herunder:

 1. Overdreven indtagelse af sukker og stivelse: Heste, der spiser store mængder korn eller græs med højt sukkerindhold, er i risiko. Det forstyrrer hestens fordøjelsessystem og kan føre til en stigning i toksiner, som påvirker blodtilførslen til hovene.

 2. Overvægt: Overvægtige heste bærer mere vægt på deres hove, hvilket kan lægge ekstra pres på laminae og udløse forfangenhed.

 3. For højt indtag af frodigt græs: Især om foråret, når græsset er særligt næringsrigt, kan det føre til en pludselig stigning i sukkerindtagelsen.

 4. Stress og overbelastning: Hårdt arbejde på hårdt underlag kan føre til forfangenhed, især hos heste, der ikke er vant til den type arbejde.

 5. Hormonelle ubalancer: Tilstande som Cushings syndrom kan øge risikoen for forfangenhed, da de påvirker hestens hormonbalance.

Symptomer på Forfangenhed

Det er vigtigt at kunne genkende symptomerne på forfangenhed tidligt, da hurtig behandling kan forbedre prognosen. Nogle almindelige tegn inkluderer:

 • Halthed: Hesten kan virke halt eller uvillig til at bevæge sig.
 • Stiv gang: Hesten kan gå med stive ben og forsøge at undgå at lægge vægt på de berørte hove.
 • Smertefølsomhed: Hesten kan være følsom over for berøring af hovene.
 • Abnorme stillinger: Hesten kan stå med vægten flyttet til bagbenene for at aflaste forbenene.
 • Varmt hov: Hovene kan føles varme at røre ved.

Behandling og Forebyggelse

Behandling af forfangenhed kræver ofte en kombination af veterinærpleje, korrekt hovpleje og ændringer i fodring og management.

 1. Dyrlægebehandling: Dyrlægen kan ordinere antiinflammatoriske midler for at reducere betændelse og smerte. I alvorlige tilfælde kan kirurgi være nødvendig.

 2. Korrekt fodring: Det er afgørende at kontrollere hestens kost for at undgå sukker- og stivelsesrige fødevarer. Overvågning af græsindtag og brug af en passende diæt kan være nødvendigt.

 3. Vægttab: Hvis hesten er overvægtig, bør et vægttabsprogram iværksættes, som inkluderer regelmæssig motion og en kontrolleret diæt.

 4. Korrekt hovpleje: Regelmæssige besøg af en kvalificeret beslagsmed kan hjælpe med at vedligeholde hovens sundhed og forebygge forfangenhed. Korrekt beskæring og, hvis nødvendigt, specielle sko kan aflaste hoven.

 5. Forebyggelse af stress: Undgå overanstrengelse og sørg for, at hesten får tilstrækkelig hvile.

Afsluttende Tanker

Forfangenhed er en kompleks og smertefuld tilstand, der kræver opmærksomhed og omhyggelig management. Ved at forstå årsagerne og symptomerne, samt implementere forebyggende tiltag, kan man betydeligt reducere risikoen for, at hesten udvikler denne lidelse. Regelmæssig konsultation med dyrlæger og hovplejere er essentiel for at sikre, at hesten forbliver sund og glad.

Tilbage til blog