Mavesår hos Heste: Symptomer, Årsager og Behandling

Mavesår hos heste er et udbredt og ofte overset problem, der kan påvirke både præstationsheste og fritidsheste. Heste er følsomme dyr, og deres fordøjelsessystem er særligt sårbart over for stress og diætændringer, hvilket kan føre til udvikling af mavesår. I denne blogpost vil vi dykke ned i, hvad mavesår hos heste er, hvilke symptomer man skal være opmærksom på, de underliggende årsager, samt hvordan man bedst behandler og forebygger denne lidelse.

Hvad er Mavesår?

Mavesår hos heste opstår, når den beskyttende slimhinde i maven bliver skadet, hvilket resulterer i sår. Hestens mave er opdelt i to sektioner: den kirtelagtige og den non-kirtelagtige (squamous). Mavesår kan udvikle sig i begge sektioner, men de er mest almindelige i den non-kirtelagtige del.

Symptomer på Mavesår hos Heste

Symptomerne på mavesår kan variere afhængigt af sårens alvorlighed og placering, men nogle almindelige tegn inkluderer:

 • Nedsat appetit eller vægttab
 • Ændringer i spisevaner, såsom at tygge langsomt eller nægte visse fødevarer
 • Nedsat præstation og modvilje mod at arbejde
 • Kolik-episoder, især efter fodring
 • Ændringer i adfærd, såsom irritabilitet eller depression
 • Øget savlen eller tænder, der sliber

Det er vigtigt at bemærke, at nogle heste med mavesår muligvis ikke viser nogen åbenlyse symptomer, hvilket gør det vanskeligt at diagnosticere uden en dyrlægeundersøgelse.

Årsager til Mavesår

Der er flere faktorer, der kan bidrage til udviklingen af mavesår hos heste:

 1. Stress: Stress fra træning, konkurrencer, transport, uro i flokken og ændringer i miljøet kan øge risikoen for mavesår.
 2. Diæt: En diæt med høj andel af korn og lavt grovfoder kan øge syreproduktionen i maven, hvilket kan føre til mavesår. 
 3. Uregelmæssig fodring: Lange intervaller mellem måltiderne kan forårsage en ophobning af mavesyre, som kan skade maveslimhinden.
 4. Medicin: Langvarig brug af visse antiinflammatoriske lægemidler (NSAIDs) kan skade maveslimhinden og føre til sår.

Behandling og Forebyggelse

Behandlingen af mavesår hos heste involverer typisk en kombination af medicin, ændringer i diæt og miljøjusteringer. Nogle af de mest effektive behandlingsmetoder inkluderer:

 • Medicinsk behandling: Protonpumpehæmmere (PPI'er) som omeprazol er ofte brugt til at reducere syreproduktionen i maven og fremme heling af sårene.
 • Diætændringer: Øg mængden af grovfoder i hestens diæt og reducer andelen af korn. Hyppige, små måltider kan hjælpe med at neutralisere mavesyren. Heste skal som tommelfinger regel fodres (hver 8 time. 
 • Miljø og management: Reducer stress ved at sørge for et stabilt og roligt miljø. Regelmæssig motion og adgang til fold kan også hjælpe med at mindske stressniveauet.
 • Tilskud: Visse fodertilskud, som indeholder antacida eller mucosa-beskyttende midler, kan hjælpe med at beskytte maveslimhinden.

For at forebygge mavesår hos heste er det vigtigt at støtte deres fordøjelsessystem med de rette tilskudsprodukter.

Her er nogle anbefalede produkter fra Animondo, der kan hjælpe med at forbedre og opretholde hestens mavesundhed:

 1. NAF GastriAid:

  • Dette tilskud hjælper med at beskytte og støtte maveslimhinden. Det er designet til heste, der er udsat for stress eller har en sart mave, og kan derfor være effektivt til forebyggelse af mavesår.
 2. Urtefarm Gastro Stabilizer Plus:

  • Dette produkt hjælper med at stabilisere ubalancer i mave og tarm, hvilket kan være gavnligt for at forhindre udviklingen af mavesår.
 3. Statera Horsecare Gastroliq:

  • Dette produkt er specielt udviklet til at beskytte slimhinden i hestens mave. Det er en flydende løsning, der kan tilføjes til hestens daglige foder for at fremme en sund fordøjelse og forebygge irritation af maveslimhinden.
 4. NAF Haylage Balancer:

  • Dette tilskud understøtter fordøjelsen, især når hesten fodres med ensilage. Det hjælper med at balancere tarmfloraen og kan dermed reducere risikoen for maveproblemer.

Ved at inkludere nogen af disse tilskudsprodukter i din hests daglige fodringsregime kan du hjælpe med at forebygge mavesår og sikre en sund fordøjelse. Det er også vigtigt at kombinere tilskud med god grovfoder.

Du kan finde flere detaljer om disse produkter og andre tilskud på Animondo.dk

Konklusion

Mavesår hos heste er en alvorlig tilstand, der kræver opmærksomhed og omhyggelig management. Ved at være opmærksom på symptomerne, forstå de underliggende årsager og implementere passende behandlings- og forebyggelsesstrategier, kan man hjælpe sin hest med at opnå og bevare en god sundhed. Hvis du mistænker, at din hest lider af mavesår, er det vigtigt at konsultere en dyrlæge for en nøjagtig diagnose og behandlingsplan.

At tage sig godt af sin hests fordøjelsessundhed er en essentiel del af at sikre dens velvære og præstation. Sørg for at overvåge din hest nøje og vær proaktiv i at forebygge mavesår, så din hest kan leve et sundt og behageligt liv.

 

Tilbage til blog