Seneskader hos heste: Forebyggelse, Identifikation og Behandling

Seneskader er en almindelig og alvorlig problemstilling hos heste, som kan påvirke deres ydeevne og velvære betydeligt. Disse skader kan variere fra milde inflammationer til alvorlige rupturer, og det er vigtigt for hesteejere og trænere at forstå, hvordan man kan forebygge, identificere og behandle disse skader effektivt.

Hvad er seneskader?

Sener er stærke, fibrøse væv, der forbinder muskler til knogler og spiller en afgørende rolle i bevægelsen. Hos heste er de primære sener, der ofte er udsat for skader, overfladiske bøjesener (SDFT) og dybe bøjesener (DDFT), som løber ned ad benene. Skader på disse sener kan opstå pludseligt på grund af traume eller over tid som følge af overbelastning.

Årsager til seneskader

 1. Overbelastning: Gentagen stress på senerne, især ved intens træning eller konkurrence, kan føre til mikrotraumer og over tid til større skader.
 2. Dårlig kondition: Heste, der ikke er i god fysisk form, er mere tilbøjelige til at pådrage sig seneskader.
 3. Ujævnt terræn: Træning eller konkurrencer på ujævnt eller hårdt underlag øger risikoen for seneoveranstrengelse.
 4. Alder: Ældre heste har svagere sener og er mere udsatte for skader.

Symptomer på seneskader

Identifikation af en seneskade kan være udfordrende, men nogle almindelige tegn inkluderer:

 • Hævelse: Omkring den skadede sene.
 • Smerte: Ved berøring eller under bevægelse.
 • Halthed: Fra mild til alvorlig afhængig af skadens omfang.
 • Varme: I det skadede område på grund af inflammation.

Forebyggelse af seneskader

 1. Korrekt opvarmning og nedkøling: Sørg for, at hesten varmes ordentligt op før træning og køles ned efter træning for at minimere risikoen for skader.
 2. Gradvis træningsintensitet: Øg træningsmængden og intensiteten gradvist for at give senerne tid til at tilpasse sig.
 3. God hovpleje: Korrekt beskæring og skoning kan hjælpe med at fordele belastningen jævnt og reducere risikoen for seneskader.
 4. Brug af støttebandager: Under træning eller konkurrence kan det give ekstra støtte til senerne.

Behandling af seneskader

Hvis en hest pådrager sig en seneskade, er hurtig og korrekt behandling afgørende for at fremme heling og forhindre yderligere skade.

 1. Hvile: En af de vigtigste komponenter i behandlingen af seneskader er at give hesten tilstrækkelig hvile for at tillade senerne at hele.
 2. Kold terapi: Anvendelse af kolde omslag eller is kan hjælpe med at reducere inflammation og smerte i de første 48 timer efter skaden.
 3. Anti-inflammatorisk medicin: Dyrlægen kan ordinere medicin for at reducere inflammation og smerte.
 4. Fysioterapi: Efter den akutte fase kan fysioterapi, såsom ultralydsbehandling eller lavintensitetstræning, hjælpe med at genopbygge senevævet.
 5. Kirurgi: I alvorlige tilfælde kan kirurgisk indgreb være nødvendigt for at reparere den skadede sene.

Konklusion

Seneskader hos heste kræver omhyggelig opmærksomhed og rettidig handling for at sikre, at hesten kan vende tilbage til sit normale aktivitetsniveau. Ved at implementere forebyggende strategier, være opmærksom på symptomerne og sørge for korrekt behandling, kan hesteejere og trænere bidrage til at minimere risikoen for alvorlige seneskader og fremme deres hestes langsigtede sundhed og præstation.

Tilbage til blog