Hvad må min hund spise og ikke spise?

 

Hos animondo ser vi det et meget vigtigt mål at sikre, at hunde lever et langt og sundt liv. Dette kræver, at din hund modtager nærende måltider gennem hele sit liv, som opfylder dens naturlige ernæringsbehov. Vi modtager også mange henvendelser vedrørende, hvad en hund bør spise og undgå at spise. Af denne grund har vi på denne side udarbejdet en oversigt over nogle af de mest hyppige spørgsmål, som vores kunder stiller os.

Alle hunde er unikke

Der er ikke to hunde der er ens, hvilket indebærer, at der altid vil være en bred variation af hunde derude, som uden besvær kan have indtaget noget, der på papiret måske ikke burde være passende for dem.

Det er umuligt at generalisere over alle hunde, og dette er heller ikke hensigten med nedenstående liste. Listen bør anses som en vejledning, der bør følges for at handle på den forsigtige side. Dette betyder også, at din hund potentielt kan reagere over for fødevarer, der er angivet som uskadelige herunder. Dette leder os til det næste punkt, nemlig at det altid er klogt at udvise forsigtighed, når man introducerer nye fødevarer i sin hunds kost.

Når du indfører nye ingredienser i din hunds almindlige kost

Vær altid forsigtig, når du introducerer nye fødevareelementer til din hund. Det er umuligt at forudsige om din hund kan have en overfølsom reaktion. Selv hvis din hund normalt ikke er overfølsom, kan en ny kost forårsage maveproblemer, som ofte manifesterer sig som opkast eller diarré.

Af denne grund bør du altid begynde med små mængder, når du introducerer ny mad til din hund. Dette giver dig mulighed for at observere din hunds reaktion og proaktivt forhindre eventuelle maveproblemer forårsaget af kosten.

Hvis du har observeret din hund spise noget, den ikke burde, eller hvis der er mistanke om forgiftning, bør du straks kontakte en dyrlæge og følge deres rådgivning.

Kød og Fisk

For at sikre en lang og sund tilværelse for din hund, er det ideelt, at hundefoder indeholder en rig mængde proteinrigt kød og særligt fisk. Naturligt er hunde kødædende. Dog er det værd at bemærke, at ikke alle former for kødbaserede produkter nødvendigvis gavner din hunds trivsel. Skaf dig en oversigt over, hvad der er passende og absolut ikke egnet som ernæring til din hund.

Må hunde spise okseben?
Ja. Okseben er den bedste og mest sikre type kødben, du kan give din hund. Særligt kraftben er gode. Okseben og kalveben splintrer ikke så let som andre typer af ben og er derfor et sikkert alternativt til ben fra grise, lam eller vildt. Rå okseknogler fordøjes relativt nemt.

Må hunde spise kogte ben?
Nej, det bedste er at holde sig til rå ben. Kogte ben mister ikke kun en væsentlig del af deres næringsværdi, men de har også en øget tendens til at splintre i skarpe fragmenter. Disse fragmenter kan skade hundens spiserør, mave og tarmkanal og potentielt forårsage indre blødninger. 

Må hunde spise kyllingeben?
Nej, det anbefales ikke at give hunde kyllingeben. Ben fra fjerkræ som kylling, and, kalkun og gås er tilbøjelige til at splintre let, hvilket kan medføre skader på hundens mave og tarmkanal samt potentielle indre blødninger. Derfor bør hunde undgå kyllingeben.

Må hunde spise Griseben?
Nej, det anbefales ikke at give hunde griseben. På samme måde som med kyllingeben har griseben en tendens til at knække og splintre i små, skarpe fragmenter, når hunden tygger på dem. Dette øger risikoen for, at benene kan skære i hundens mave og tarmkanal. Derfor bør hunde undgå svineben.

Det bedste er at holde sig til de konventionelle kødben!

Må hunde spise spareribs?
Nej, det er ikke tilladt for hunde at spise spareribs. Spareribs udgøres af ribbenene fra grise, og ligesom med andre svineknogler har disse en tendens til at splintre i skarpe stykker, når hunden tygger på dem. Dette medfører en risiko for, at knoglesplinterne kan forårsage skade på hundens mave og tarmkanal.

Må hunde spise lammeben?
Det anbefales bedst at undlade, da hunde generelt har vanskeligheder med at fordøje lammeben. Lammeben har en tendens til at splintre, hvilket potentielt kan føre til indre blødninger i hundens mave. Hvis du alligevel beslutter dig for at give din hund et lammeben, bør du vælge et større ben og nøje overvåge din hund. Det er dog værd at bemærke, at din hund uden problemer kan nyde lammekød, som er rigt på protein og gavnlige mineraler.

Må hunde spise rådyrben?
Nej, det anbefales ikke at give hunde rådyrben. Rådyrben kan faktisk forårsage forstoppelse hos hunde. Det er vigtigt at udvise forsigtighed, når man giver sin hund ben generelt. På samme måde som med kyllingeben, svineben og lammeben, bør man undgå at give hunden rådyrben, da disse kan splintre i hundens mave. Det er bedst at vælge okseben i stedet. Ikke desto mindre er det tilladt at give din hund vildt kød.

Må hunde spise laks?
Ja, hunde har godt af laks. Laks er rig på omega-3 fedtsyrer og protein, hvilket er godt for hjerne og giver hunden en smuk, blank pels. Undgå dog røget laks.

Må hunde spise tun?
Ja, det er muligt, men kun i begrænsede mængder. Tunfisk er en rovfisk og befinder sig øverst i fødekæden. Den ernærer sig af andre fisk, som kan indeholde tungmetaller. Dette fører til en forhøjet koncentration af tungmetaller i tunfisk. Af denne grund bør man undgå at give sin hund store mængder tun. Denne samme årsag er også grunden til, at gravide kvinder rådes til at begrænse indtaget af tun.

Må hunde spise leverpostej?
Ja og nej. Men mest nej!

Hunde kan i princippet tåle leverpostej. Ikke desto mindre indeholder leverpostej flere ingredienser, som kan udløse reaktioner hos hunde med allergiske tendenser eller følsom mave. Det markante fedt- og saltindhold i leverpostej kan også have uheldige virkninger på hundens helbred.

Leverpostej indeholder typiske proteinkilder, såsom svinekød og mælkeprodukter, som kan fremkalde allergiske reaktioner hos hunde. Selvom din hund ikke er tilbøjelig til allergi eller følsomhed over for leverpostej, kan det alligevel påvirke dens sundhed.

Indtagelse af leverpostej kan potentielt resultere i overvægt, hvis det gives som et supplement til hundens almindelige kost.

Hvis du giver din hund ren leverpostej eller leverpostej på rugbrød, bør du altid reducere den tilsvarende mængde af dens daglige hundefoder.

Vær opmærksom på, at hvis du giver din hund lidt leverpostej, bør du altid undersøge indholdsfortegnelsen. Nogle postejer indeholder ingredienser som løg og hvidløg – to stoffer, som hunde ikke tåler.

Må hunde spise makrel i tomat?
Ja, hvis din hund tolererer tomat, kan den også spise makrel i tomat. Dog er det vigtigt at bemærke, at hunde ikke kan tåle de grønne dele af tomatplanten, og selv den modne røde del bør gives i begrænsede mængder. Dette skyldes, at tomater indeholder solanin, en forbindelse der kan være skadelig for hunde.

Må hunde spise rejer?
Ja, rejer er i orden for hunde at spise. Ikke desto mindre, ligesom med al ny mad, er det vigtigt at indføre rejer i moderat omfang.

Må hunde spise æg?
Ja, hunde må godt få æg, det kan de nemlig sagtens tåle. Hold dig dog til hårdkogte æg og undgå rå æg.

Æg er rige på letfordøjelige proteiner, mineraler og proteiner og kan derfor udgøre en lækker og sund snack til din hund. Som med alle andre fødevare, kan hunde også være allergiske over for æg, så vær opmærksom på hvordan din hund reagerer første gang, du giver den et hårdkogt æg.

Flere af vores egne produkter indeholder friske æg netop fordi, det er en af de bedste kilder til flere essentielle aminosyrer og B-vitamin.

Må hunde spise hakket oksekød?
Ja, det er sikkert for hunde at spise oksekød, men det skal være korrekt tilberedt. Råt hakket oksekød kan potentielt indeholde bakterier som salmonella og E.coli. Derfor bør du altid tilberede hakket oksekød, før du serverer det for din hund. Du kan vælge at koge eller stege kødet indtil det ikke længere er rosa.

 Mejeriprodukter

Selvom mejeriprodukter kan være meget smagfulde, er det ikke alle produkter, der egner sig til at blive givet til din hund som føde. Få en komplet oversigt over hvilke mejeriprodukter, der er egnede til din hund, og hvilke du bør undlade at give til din trofaste følgesvend.

Må hunde få mælk?
Ja og nej. En del hunde reagerer på mælkeprodukter. Ligesom med laktoseintolerance hos mennesker, kan hunde opleve symptomer såsom oppustethed, mavesmerter og diarré. Følsomheden over for mælkeprodukter varierer imidlertid fra hund til hund, og derfor er det ikke ens for alle.

Hos hunde opstår laktoseintoleransen typisk, når de ikke længere die hos deres mor. Når hvalpe die, producerer de tilstrækkeligt med laktase, et enzym der nedbryder mælkesukker (laktose).

Laktaseproduktionen falder dog drastisk efter fravænning fra moderens mælk. Dette betyder ofte, at hunde ikke kan tåle mælke- og laktosebaserede produkter senere i livet.

Må hunde spise ost?
Ja, men kun i meget små mængder og kun hvis hunden ikke lider af laktoseintolerance. Laktoseintolerante hunde mangler evnen til at nedbryde laktose i mælkeprodukter, hvilket kan resultere i maveproblemer som opkastning og diarré. Hvis din hund udviser disse symptomer efter at have spist ost, er det sandsynligvis et tegn på intolerance.

Generelt er det ikke anbefalet at give hunde mælkeprodukter, herunder ost. Ost har en høj koncentration af fedt og natrium, hvilket potentielt kan føre til forhøjet blodtryk.

Må hunde spise A38?
Ja, i moderate mængder og kun hvis din hund ikke lider af laktoseintolerance. Flere hunde har nemlig svært ved at fordøje laktose, som er det naturlige sukker i mælkeprodukter. Hvis din hund ikke oplever laktoseintolerance, er det acceptabelt at give den en lille portion A38 på lejlighedsvis basis.

Sørg for, at produktet ikke indeholder det kunstige sødestof xylitol, da dette er giftigt for hunde. I det hele taget bør du undgå at give din hund meget sukkerholdige produkter, da de ikke er gavnlige for dens helbred. Hvis din A38 indeholder en betydelig mængde sukker, bør du undlade at servere det for din hund.

Må hunde spise yoghurt?
Ja, hunde kan spise yoghurt, dog i begrænsede mængder og kun hvis din hund ikke har laktoseintolerance. En betydelig andel af hunde er nemlig intolerante over for laktose og mælkeprodukter generelt. Laktoseintolerance kan føre til ubehagelige symptomer som diarré, mavesmerter og oppustethed. Vær opmærksom på, at produkter med sødestoffer bør undgås, da disse er skadelige for hunde.

Må hunde spise fløde?
Både ja og nej. Talrige hunde er laktoseintolerante og tåler ikke mælkeprodukter. Hvis din hund ikke lider af laktoseintolerance, kan den indimellem tåle en lille smule fløde - om dette er hensigtsmæssigt, er dog en anden diskussion. Som udgangspunkt anbefales det ikke at give hunde fløde på grund af dens høje fedtindhold.

Frugt og grønt

Vi mennesker er vant til at stræbe efter at indtage seks portioner frugt og grønt om dagen for at opretholde en sund livsstil med tilstrækkelige vitaminer og mineraler. Dog er det ikke helt så ukompliceret, når det drejer sig om hunde. Selvom der er nogle grøntsager, som du trygt kan dele med din hund, er der også en række grøntsagstyper, som vi absolut ikke råder dig til at tilbyde din hund.

Må hunde spise banan?
Ja, hunde kan tolerere bananer, men det bør begrænses til moderate mængder. Bananer er rig på vitaminer, mineraler og kalium, som er gavnligt for din hunds helbred. Dog indeholder bananer også en betydelig mængde sukker, og derfor bør de kun gives lejlighedsvis og i små mængder til din hund.

Ud over deres næringsindhold af vitaminer og mineraler, er bananer rige på magnesium, der kan styrke knoglerne og fremme optagelsen af vitaminer. Bananer er også lavt på kolesterol og salt, hvilket gør dem til en gunstig snack i forhold til andre alternativer.

Bananer har en høj fiberindhold, som kan hjælpe med at regulere hundens fordøjelse i tilfælde af diarré.

Ikke desto mindre, på grund af det høje sukkerindhold, bør du begrænse din hunds indtagelse af bananer til små portioner og sjældne tilfælde. Overdreven indtagelse kan medføre maveproblemer og på længere sigt, overvægt. Bemærk også, at bananskralden ikke bør gives til din hund – den skal smides væk!

Må hunde spise melon og vandmelon?
Ja, hunde kan nyde melon, især vandmelon, i moderate mængder. Meloner er generelt godt for hunde, men det er vigtigt at være opmærksom på deres høje sukkerindhold. Derfor bør du kun tilbyde din hund melon i små portioner. Meloner, specielt vandmeloner, er rige på væske, vitaminer og fibre, og de har gavnlige antioxidante egenskaber. Vandmelon er også en fremragende måde at sikre, at din hund får tilstrækkelig væske på varme sommerdage.

Må hunde spise gulerødder?
Ja, hunde kan uden problemer spise gulerødder, men det er vigtigt at være opmærksom på mængden. Gulerødder er en kilde til en række vitaminer, inklusive A, B, B1, B8, C, D og K, som understøtter hundens immunforsvar. Rå gulerødder, der kræver tygning, fungerer godt som en naturlig måde at rense hundens tænder på og bidrager til sunde gummer.

Ydermere indeholder gulerødder et væld af mineraler såsom kalk, kalium og natrium, samt carotenoider. Gulerødder styrker hundens hud og synsevne. Hvis du har en drægtig hund, kan gulerødder bidrage til at øge blodomløbet og fremme mælkeproduktionen.

Må hunde spise jordbær?
Ja, hunde kan trygt nyde jordbær. Jordbær er rigelige i mineraler, vitaminer og antioxidanter, som gavner hundens immunforsvar. Sammenlignet med de fleste frugter, indeholder jordbær en lavere mængde sukker, hvilket gør dem til et gunstigt alternativ, f.eks. i forhold til bananer. Det er dog vigtigt at undlade fløde, og du bør altid undgå at tilbyde frosne eller syltede bær til din hund.

Må hunde spise ærter?
Ja, hunde kan trygt indtage både almindelige ærter og sukkerærter. Hvis du vælger sukkerærter (dem med spiselige bælge), bør du dog skære dem i små stykker, inden du giver dem til din hund. Hunde tåler både friske og frosne ærter, men det er vigtigt at undgå ærter på dåse, da disse ofte indeholder tilsat salt og krydderier.

Ærter kan anvendes som godbidder til din hund, dog med fornuft. Ærter indeholder puriner - stoffer der omdannes til urinsyre og filtreres gennem nyrerne. En overskud af urinsyre kan medføre dannelse af nyresten. Hvis din hund lider af nyreproblemer, bør du helt undlade at give den ærter.

Ikke desto mindre er ærter rigelige i vitaminer, proteiner, fibre og gavnlige antioxidanter, som styrker hundens immunforsvar og hjælper med at stabilisere blodsukkerniveauet.

Må hunde spise kartofler?
Ja, hunde kan tolerere tilberedte kartofler, men generelt bør du undgå at give dem rå kartofler. Alle kartofler indeholder stoffet solanin, som nogle hunde ikke kan fordøje. Solanin bliver imidlertid nedbrudt ved varmebehandling, så tilberedte kartofler er sikre at servere. Den bedste tilgang er at skrælle og koge kartoflerne eller bage dem, da solanin primært findes i skrællen. Stegning af kartofler er ikke en optimal idé, da det kan tilføje unødvendigt fedt og salt til kartoflerne og dermed til din hund.

Må hunde spise vindruer?
Nej, hunde bør undgå vindruer. Selvom årsagen ikke er fuldstændigt klarlagt, er det blevet påvist, at vindruer er giftige for hunde. Vindruer kan ofte føre til ubehag hos hunde og i alvorlige tilfælde endda resultere i nyresvigt.

Må hunde spise rosiner?
Nej, hunde bør ikke indtage rosiner. Rosiner er i grunden tørrede vindruer, så ligesom med vindruer, er det blevet påvist, at rosiner er giftige for hunde. Årsagen til hundes reaktion på indholdsstofferne er ikke fuldt ud forstået, hvilket betyder, at man ikke på forhånd kan forudsige, om ens hund vil tåle rosiner eller ej. Af denne grund bør rosiner helt undgås.

De mest almindelige reaktioner hos hunde omfatter opkast, diarré, mavesmerter, rysten og øget tørst og vandladning. Indtagelse af rosiner kan i værste tilfælde resultere i nyresvigt hos hunde, og en teori antyder, at svampesporer i frugten kan belaste hundenes nyrer. Derfor bør hunde under ingen omstændigheder spise rosiner.

Må hunde spise tomater?
Nej, det anbefales at undgå at inkludere tomater i din hunds kost. Ligesom kartofler indeholder tomater stoffet solanin, som er giftigt for hunde. Det giftige stof er hovedsageligt koncentreret i de grønne dele af tomatplanten, såsom stænglen, bladene og de umodne frugter.

Dog kan hunde tolerere en lille mængde modne tomater uden at blive forgiftet af solanin. Alligevel indeholder tomater også et stof kaldet alpha-tomatin, der i større mængder kan være skadeligt for hundens hjerte. Dette kræver imidlertid en betydelig mængde. Samlet set kan hunde i princippet tåle små mængder modne tomater, men det bør holdes på et meget begrænset niveau.

Må hunde spise agurk?
Ja, det er sikkert at give hunde agurker. Agurker udgør ingen fare for hunde, da de primært består af vand og dermed udgør en fremragende kilde til hydrering. Det er dog vigtigt at undgå syltede agurker og i stedet vælge friske, økologiske agurker for at undgå potentielt skadelige pesticider.

Må hunde spise æbler?
Ja, hunde kan spise æbler, men det er vigtigt at fjerne kernerne først. Kernerne indeholder cyanogene glykosider, som er skadelige for hunde. Æbler uden kerner er lige så sunde for hunde som for mennesker. Dog er det vigtigt at begrænse mængden – æbler indeholder en del sukker, og det er bedst at undgå for store mængder sukker i hundens kost. Derfor bør du være forsigtig med de sødere varianter af æbler.

Må hunde spise ananas?
Ja, det er muligt at give din hund ananas, men kun i frisk form (ikke fra dåse), og det bør kun være i små mængder på grund af det høje indhold af naturligt frugtsukker. Det er vigtigt at overvåge, hvordan din hunds mave reagerer, når du introducerer nye fødevarer, og det er klogt at vente med at præsentere ananas igen, indtil du er sikker på, at din hund kan tåle det.

Må hunde spise broccoli?
Nej, hunde bør generelt undgå broccoli. Broccoli indeholder isothiocyanat, et stof der kan forårsage forgiftning hos hunde. Selvom en lille mængde broccoli muligvis ikke vil have alvorlige virkninger, reagerer ikke alle hunde ens på broccoli. For at være på den sikre side anbefales det at vælge andre fødevarer til din hund.

Må hunde spise løg?
Nej, hunde skal undgå løg. Løg indeholder alicin, en forbindelse som er skadelig for hunde. Alicin findes i både rå og tilberedte løg og udgør en giftig trussel for hunde. De toksiner i løg kan beskadige hundens røde blodlegemer, hvilket kan føre til anæmi og åndedrætsproblemer. Løgforgiftning kan udløse forskellige symptomer, herunder diarré, kramper, åndedrætsbesvær, opkastning og blegede slimhinder. Så det er bedst at undlade at give din hund mad, der indeholder løg.

Må hunde spise hvidløg?
Nej, hunde bør undgå hvidløg. Hvidløg indeholder ligesom løg giftstoffer, der er skadelige for hunde. Disse toksiner påvirker de røde blodlegemer og kan medføre nedbrydning af cellerne. Symptomer viser sig normalt et par dage efter indtagelse og kan omfatte diarré, øget puls, opkastning og generel ubehag.

Må hunde spise kokos?
Ja, det er i orden for hunde at indtage kokos, men det skal være i begrænsede mængder.

Det er vigtigt at sikre, at der ikke er rester af den hårde nød tilbage, da den kan være farlig for hunden at synke. Bemærk også, at nogle hunde kan opleve maveproblemer og oppustethed som følge af at spise kokos, så det er en god idé at overvåge din hunds reaktion.

Må hunde spise klementiner?
Ja, klementiner er acceptable for hunde, men kun i begrænsede mængder og uden sten. Stenene indeholder cyanid, som er skadeligt for hunde. Derfor bør du altid fjerne stenene fra klementinerne, inden du giver dem til din hund. Vær opmærksom på, at klementiner er sukkerholdige frugter, så det er bedst at holde mængden i små portioner.

Må hunde spise blomkål?
Ja, hunde kan uden problemer nyde blomkål - både i rå og kogt tilstand. Når du vælger blomkål, er det en god idé at gå efter økologiske varianter for at undgå eventuelle pesticider. Fokusér på det hvide hoved af blomkålen og undgå de grønne dele som stængler og blade. Som altid bør du give din hund blomkål i moderate mængder.

Må hunde spise avocado?
Nej, hunde bør ikke indtage avocado. Avocado indeholder et toksin kaldet persin, som er skadeligt for hunde. Persin findes i både frugtkødet og stenen af avocadoen. At spise avocado kan føre til opkast, diarré, åndedrætsproblemer og forstyrrelser i hjerterytmen. Derfor bør hunde holdes væk fra avocado, da det også kan have negative virkninger på deres hjertemuskulatur.

Må hunde spise chili?
Nej, det er ikke en god idé. Selvom chili ikke er giftigt for hunde, indeholder det stoffet capsaicin, som kan forårsage ubehag i hundens mave. Derfor anbefales det ikke at give din hund chili. Dette gælder både rå chili og retter, der er tilberedt med chili som ingrediens. Det er bedst at undgå at inkludere chili i din hunds kost.

Må hunde spise asparges?
Ja, hunde kan tåle asparges. Dog kan rå, grønne asparges nogle gange give fordøjelsesproblemer hos hunde, så det er noget, du bør være opmærksom på. Hvis din hund oplever maveproblemer eller opkast efter at have spist rå asparges, er det bedst at give kogte asparges i stedet.

Må hunde spise blommer?
Ja, hunde kan spise blommer, men kun frugtkødet og ikke stenen. Stenen indeholder stoffet cyanid, som er giftigt for hunde. Derfor udgør nedfaldsblommer og hunde en farlig kombination. Når blommestenen knuses og indtages, frigives hydrogencyanid, der kan forstyrre hundens vejrtrækning. Det er derfor vigtigt altid at fjerne stenen, før du giver din hund en blomme.

Må hunde spise ingefær?
Ja, det er acceptabelt for hunde at indtage ingefær i begrænsede mængder - op til 1 teskefuld om dagen. Ingefær er beriget med antioxidanter, der kan have gavnlige virkninger på aspekter som køresyge, kvalme og oppustethed hos hunde. Derudover har ingefær antiinflammatoriske egenskaber, der kan hjælpe med at lindre gigt hos hunde.

Må hunde spise peberfrugt?
Ja og nej. På samme måde som tomater tilhører peberfrugter natskyggefamilien og indeholder stoffet solanin, som er giftigt for hunde. Dog er det primært de grønne dele af frugten, der er problematiske, og derfor kan røde peberfrugter i mange tilfælde være uskadelige at spise.

Det er en god idé at eksperimentere med den røde og eventuelt den gule variant, men vær forsigtig og introducer små mængder gradvist.

Må hunde spise bønner?
Ja, men vælg kogte grønne bønner. Rå grønne bønner indeholder lektin, som i større mængder kan forårsage symptomer som diarré, kvalme, opkast og mavesmerter. Dog indeholder let kogte grønne bønner en rig mængde vitaminer og mineraler, der er gavnlige for din hunds sundhed.

Slik og søde sager

Det kan være tillokkende at dele en godbid af slik eller chokolade med din trofaste følgesvend, når sulten melder sig. Dog er det vigtigt at huske, at hunde naturligt ikke er tiltrukket af hverken slik eller chokolade. Lær hvorfor det er bedst at undlade at dele dine søde fristelser med din hund eller hvalp.

Må hunde spise chokolade?
Nej, hunde kan ikke tåle chokolade. Chokolade er toksisk for hunde, og det er derfor strengt forbudt at tilbyde chokoladeprodukter til din hund. Årsagen til denne forgiftning ligger i stoffet theobromin, som findes i forskellige typer chokolade. Indtag af theobromin kan i værste fald være dødeligt for hunde, og mørk chokolade har det højeste indhold af theobromin.

Typiske symptomer på chokoladeforgiftning hos hunde manifesterer sig ofte efter omkring 12 timer. Disse inkluderer rastløshed, nervøsitet, hyperaktivitet, opkastning og diarré. Da theobromin er diuretisk, vil hunden sandsynligvis drikke mere vand og skulle tisse hyppigere. Alvorlige tilfælde af chokoladeforgiftning kan udløse feber, kramper, koordinationsproblemer og endda koma.

I de mest alvorlige tilfælde kan chokoladeforgiftning være livstruende, så det er afgørende at kontakte din dyrlæge med det samme, hvis din hund har spist chokolade.

Må hunde spise lakrids?
Nej, det er ikke tilladt for hunde at indtage lakrids. Det er en god tommelfingerregel, at hunde ikke bør få slik generelt. I slikprodukter kan der nemlig findes xylitol, et sukkerstof, der kan medføre en pludselig og farlig reduktion af hundens blodsukkerniveau. Dette kan resultere i opkastning, rystelser, nedsat aktivitet og i værste tilfælde anfald eller bevidstløshed hos hunden.

Må hunde spise is?
Nej, det er ikke tilladt for hunde at nyde is. Mælkeprodukter, der udgør grundlaget for mange isvarianter, er ikke velegnede for hunde, da de ofte lider af laktoseintolerans. Desuden indeholder mange is chokolade, hvilket er giftigt for hunde, og dette gælder også for kunstige sødemidler.

Må hunde spise popcorn?
Nej, i de fleste tilfælde er det ikke en god idé. Popcorn, som vi mennesker spiser, er normalt ikke egnet til hunde på grund af det høje indhold af olier, smør og salt. Dog kan hunde få lov til at nyde rene, usaltede popcorn uden tilsat fedtstof. Hvis du vælger at give din hund popcorn, skal du sørge for at begrænse mængden til små portioner.

Korn

Hos animondo har vores grundlæggende holdning altid været, at hundens ernæring bør være så tæt på dens naturlige behov som muligt. Herunder finder du en omfattende oversigt over de kornsorter, der passer bedst til din hund, samt hvordan de bør tilberedes.

Må hunde spise ris?
Ja, hunde kan tåle ris, men det er vigtigt, at risene er tilberedt ordentligt og ikke rå. Når risene koges godt igennem, kan de være gavnlige, især hvis din hund har en sensitiv mave.

Må hunde spise risengrød?
Ja og nej, hunde kan tåle tilberedt ris, men der er en vigtig nuance. Nogle hunde er laktoseintolerante og kan derfor ikke fordøje mælkeprodukter, herunder risengrød. Hvis din hund lider af laktoseintolerans, bør du undlade at give den risengrød. Generelt kan hunde tåle kanel i små mængder uden problemer.

Må hunde spise havregryn?
Ja, hunde kan uden problemer spise havregryn. Havregryn er en rig kilde til fibre, næringsstoffer, antioxidanter og mineraler, og i hundens kost er havre en af de bedste kornsorter. Vi anvender selv havre i vores egne produkter, som du kan læse mere om her. Dog er det vigtigt at moderere mængden af havregryn, da for store mængder kan være svære for hunden at fordøje og føre til opkast og diarré. Så det er bedst at holde sig til moderate mængder af havregryn og lade mælken være til dig selv.

Må hunde spise pasta?
Ja, det er tilladt at give hunde pasta. Dog er det vigtigt at holde sig til små portioner. Pasta er imidlertid ikke en optimal kilde til ernæring for hunde. Den er rig på kulhydrater og mangler derfor de essentielle fedtsyrer, proteiner, vitaminer og mineraler, som hunden har brug for.

Nødder

Vi har ofte hørt, at nødder er yderst gavnlige for vores eget helbred. Ikke desto mindre gælder dette ikke nødvendigvis for vores firbenede venner. Forskellige nøddetyper påvirker hunde på forskellige måder, og der er bestemt en række nødder, som ikke er egnede til dem. Du vil muligvis blive overrasket over, hvilke nødder der er sikre og usikre at give til din hund.

Må hunde spise nødder?
Nej, hunde kan ikke tåle nødder. Alle typer nødder er giftige for hunde, og nogle nødder som valnødder og macadamianødder udgør særlig stor fare. Indtagelse af nødder kan medføre symptomer som opkast, feber, rystelser, nedsat leverfunktion, blodig afføring, sløvhed, nedsat appetit og endda lammelser.

Hvis din hund har spist saltede nødder, kan den også risikere saltforgiftning i tillæg til nøddeforgiftningen.

Må hunde spise mandler?
Nej, hunde tåler ikke mandler. Mandler, ligesom nødder generelt, er giftige for hunde. Mens mandler ikke er lige så giftige som f.eks. macadamianødder, indeholder de fosfor, hvilket kan muligvis føre til dannelse af blæresten hos hunde. Bittermandler udgør en særlig risiko, da de indeholder det giftige stof cyanid.

Må hunde spise peanuts og peanutbutter?
Ja, hunde kan tåle peanuts og peanutbutter, så længe hunden ikke er allergisk over for det. Peanuts er faktisk ikke nødder, men bælgfrugter, hvilket betyder, at de ikke hører til nøddekategorien.

Det er vigtigt at give både peanuts og peanutbutter i moderate mængder. Peanutbutter indeholder mange kalorier og bør derfor kun anvendes som en sporadisk godbid.

Drikkevarer og olier

På samme måde som det er vigtigt for mennesker, er tilstrækkelig væske også essentielt for din hunds velvære i løbet af dagen. Det kan være fristende at overveje at give din hund noget udover vand som en form for variation. Ikke desto mindre, ligesom med fødevarer, er ikke alle væsker lige velegnede til din hunds sundhed. Bliv klogere på, hvilke væsker der er passende og hvilke der bør undgås.

Må hunde drikke saltvand?
Ja, hunde tåler normalt at drikke små mængder saltvand. Ikke desto mindre, hvis en hund indtager en betydelig mængde saltvand, kan den risikere at udvikle saltforgiftning. Det er derfor vigtigt at overvåge din hund omkring havvandet og altid have ferskvand tilgængeligt, så din hund kan slukke sin tørst på en sund måde.

Må hunde spise isterninger?
Ja, det er okay for hunde at få isterninger, men det er vigtigt at være opmærksom på isterningernes form, da hunden utilsigtet kan få dem galt i halsen. Desuden kan hundens tænder tage skade af de hårde isterninger. Det er derfor en god idé at vælge isterninger i små størrelser.

Mange hundeejere giver deres hunde isterninger om sommeren under varmebølger for at hjælpe dem med at køle ned. En alternativ tilgang er at blande hundens foder med vand og fryse det ned. Tørfoder har en tendens til at absorbere vand, hvilket kan være en forfriskende mulighed for din hund.

Må hunde få olivenolie?
Ja, det er acceptabelt for hunde at få olivenolie, men det skal være i kontrollerede mængder. Det er en god idé at konsultere din dyrlæge for at afgøre den passende mængde olivenolie baseret på din hunds størrelse. Olivenolie har flere gavnlige egenskaber, der gælder både for mennesker og hunde. Der er også andre typer olie, der er gavnlige for hunde, som f.eks. omega-3 olie.

Krydderier

Det kan være fristende at tilføje en smule variation til din hunds kost. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at ikke alle krydderier er egnede til hunde.

Må hunde spise kanel?
Hunde kan tåle kanel i små mængder, men det bør ikke være koncentreret. Hvis din hund har smagt på en ret, der er krydret med lidt kanel, er der ingen grund til bekymring. Men krydderier kan ofte give hunde urolig mave, så det er vigtigt at begrænse deres indtagelse. Det anbefales at opbevare kanel og andre krydderier på en øverste hylde uden for hundens rækkevidde.

Medicin og kosttilskud

Udover mad, er der mange, der ønsker at vide, om det er sikkert at give deres hunde forskellige former for medicin og kosttilskud. Vi er ikke dyrlæger og foretrækker at overlade det til lægefagligt personale at rådgive om, hvad man bør gøre, hvis ens hund bliver syg.

Må hunde få smertestillende medicin?
Det anbefales kun at give din hund medicin, hvis din dyrlæge har godkendt det. Det er vigtigt at undgå at give din hund smertestillende medicin uden først at have konsulteret en dyrlæge. Det er ikke tilladt at give din hund medicin, såsom panodil, som allerede er i medicinskabet, uden først at have talt med en dyrlæge.

Må hunde få fiskeolie?
Det er tilladt for hunde at indtage fiskeolie, og der findes specielle piller med fiskeolie til hunde. Fiskeolie er en rig kilde til omega-3-fedtsyrer, som er meget gavnligt for hundens sundhed. Det er dog altid bedst at konsultere en dyrlæge, inden man giver sin hund nye kosttilskud.

Må hunde få antihistamin?
Det anbefales at undgå at give din hund medicin, medmindre du først har konsulteret en dyrlæge. Selvom antihistaminer kan hjælpe mennesker med allergi, kan de kun i sjældne tilfælde hjælpe med hundes allergiske reaktioner. Hvis din hund oplever en allergisk reaktion, bør du kontakte din dyrlæge som det første.

Tilbage til blog